Katseesta näkee Shenin kirkkauden

Shenin tulisi olla, kuin peilikirkas tyyni lampi. Mieleni tulisi olla rauhallinen ja hiljainen. Heräisin aamuisin tyynenä ja virkeänä uuteen päivään. Olisin innostunut ja iloinen ihmisiä tavatessani. En välittäisi vaikka joku sanoisi rumasti, päinvastoin yrittäisin piristää tuota surullista kanssakulkijaa. Tekisin tyytyväisenä päivän työt ja illalla rauhallisena nukahtaisin, enkä vatvoisi mitään asioita mielessäni enkä ajattelisi kenestäkään pahaa. Tunteeni olisivat vakaita eikä mikään tunne nousisi liian voimakkaana pintaan. Silloin minulla olisi kirkas Shen.

Shen on kiinalaisen lääketieteen käsite, jonka avulla selitetään ihmisen mielen toimintaa ja se on myös laajempana käsite, joka kuvaa kaikkea toimintaa, mitä ihmisessä on verenkierrosta ajatteluun. Tässä esseessä yritän avata Shenin käsitettä nimenomaan ihmisen mielen toimintoja kuvaavana. Lukijaa muistutan siitä, että käsitteet ovat niin laajoja, että tästäkin voisi kirjoittaa kirjan. Haluan tuoda käsitettä lähemmäs sen takia, että, akupunktiopotilaat usein kysyvät, voidaanko hoidolla vaikuttaa myös mielen toimintaan. Vastaus on luonnollisesti kyllä, sillä hoidamme aina kokonaisuutta eikä mieltä ja ruumista eroteta toisistaan. Ruumiin toiminnot vaikuttavat mielialaan ja päinvastoin.

Shenin kirkkaus näkyy katseesta. Museo del Jade, Costa Rica. Janne O.K. Maikkula.

Jing, qi ja shen

Kiinalaisen lääketieteen kolme perustaa ovat jing, qi ja shen. Näistä on jing on ihmisen perimä ja perusrakenne, joka sitten synnyttää qin eli toiminnan, jonka seurauksena kehittyy shen eli mieli/henki. Se ei ole irrallaan vaelteleva henki, vaan edustaa ihmisen mielen sekä kognitiivisia että emotionaalisia toimintoja. Se käsittää tietoisuuden, ajattelun, muistin, kuvittelun ja unennäkemisen.

Shenin kirkkaus voi alkaa himmetä monista eri syistä. Yhtenä syynä pidetään liian voimakkaita tai liian pitkään jatkuneita tunnetiloja. Sellaiset alkavat hiljalleen heikentää elimistön toimintaa. Eri elimiin liitetään tiettyjä tunteita, jotka sitten voivat vaikuttaa haitallisesti niiden toimintaan. Esimerkiksi voimakkaat tukahdetut vihan tunteet voivat alkaa hiipien vaikuttaa maksan toimintaan. Ei sillä tavoin, että maksa alkaisi rasvoittua, vaan ehkä niin, että ihminen muuttuu yhä herkemmäksi ulkoisille ärsykkeille ja ne saavat hermostumaan liian helposti. Ehkä siten, että ennen kuukautisia PMS-oireet muuttuvat hankaliksi. Entäpä voimakas suru tai pitkään jatkunut sureminen, jotka vähentävät voimia ja tuntuu, kuin ei jaksaisi hengittää eikä edes puhua. Ääni muuttuu voimattomaksi ja hiljaiseksi. Suru vaikuttaa keuhkojen toimintaan.

Liiassa ilossa qi veltostuu. Hetkinen, eikö meidän pitänyt olla positiivisia ja missä menee se yli-innostuksen raja. Shenin piti olla tyyni ja rauhallinen, ei singahteleva ylienerginen, sillä silloin vain kuluttaa omia voimavarojaan. Stressi on sitä, kun jotain on liikaa. Myös iloa voi olla liikaa ja kun seuraan televisio-ohjelmia, niin voiko jokainen päivä olla suomilovea loven perään. Jos sinulla on punaiset posket, olet koko ajan pienessä ylitilassa vaikkakin iloisena, niin se ei ole tasapainoinen tila Shenisi kannalta. Valitettavasti liiallinen ilo poistuu, kun ihminen pelästyy tai pelkää pitkän aikaa, jolloin perusturvallisuus pettää. Pohja putoaa ja perusta katoaa, qi tipahtaa eikä pidä asioita paikoillaan. Vaikutus osuu munuaisiin. Voi tulla jotain housuihin, kuten joillekin käy, kun kohtaavat yllättäen otson metsässä. Voi tuntea jatkuvasti olevansa aivan liian herkkä ulkoisille vaikutteille.

"Jing on ihmisen perimä ja perusrakenne, joka synnyttää qin eli toiminnan, jonka seurauksena kehittyy shen eli mieli/henki."

Monen unettoman mielen ongelmana on liika pohtiminen ja asioiden jauhaminen. Kuukausia ja vuosia jatkuvana se alkaa haitata ruoansulatuksen sujuvaa toimintaa. Tämä lienee tunnettu jo länsimaisessa lääketieteessä, missä voidaan mitata hermovälittäjäaineiden syntymistä ruoansulatuselimistössä. Perna/mahalaukun toiminta alkaa kärsiä, vatsa pingottaa, uloste on mitä sattuu, nesteet alkavat kasautua ja aivosumu valtaa pään. Mieli on saatava hiljenemään, että toipuminen voi alkaa. Käsitys siitä, että vanhetessa tulisi kaikki aika käyttää ristikoiden tekemiseen, ei ole välttämättä oikein. Ajattelustakin tulisi pitää taukoja. Mielelle olisi hyvä antaa tilaa olla hiljaa, tilaa tylsistyä, minkä seurauksena saattaa joskus syntyä jopa uusia ajatuksia.

Shenin perustana on vahva ja tasapainoinen zang-fu-elinten yhteistoiminta

Tunteet kuuluvat normaaliin elämään. Eikä kaikille tule ongelmia, vaikka olisi kuinka
voimakkaita tunnetiloja. Toiset taas voivat olla hyvin herkkiä, väärän nimen kuuleminen voi saada niskan jäykistymään välittömästi. Toisen vatsaan pyörähtää perhosia tai hampaat kiristyvät. Reaktiot elimistössä tapahtuvat nopeammin, kuin niitä ehtii ajatella, joten pahimmillaan jäämme tunteidemme ohjailtaviksi. Vaikka järki kertoisi muuta, voivat voimakkaat tunnetilat mennä sen edelle. Kiinalaisessa lääketieteessä sanotaan, että weiqi eli suojeleva qi on niin ärhäkkä, että se reagoi toisinaan liian nopeasti. Ja ajatus ehtii tulla vasta jälkeenpäin.

Kiinalainen lääketiede ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista eikä tunteita yksin voi pitää yleisesti sairauksien aiheuttajana. Erilaisia oireita ne kyllä nostavat pintaan. Tässä hieman teoriaa siitä, miten akupunktiota tehdessä pitäisi ajatella eri potilaiden kohdalla. Shenin perustana on kuitenkin vahva ja tasapainoinen zang-fu-elinten yhteistoiminta. Ensin tarvitaan vahva perusta eli toimivat munuaiset, jotka muun muassa säilyttävät jingiä, vastaanottavat qitä, hallitsevat nesteitä, hallitsevat ala-aukkoja ja ulosteita…

Munuaiset eivät voi toimia yksin, vaan voidakseen vastaanottaa qitä, täytyy keuhkojen hallita qitä ja hengitystä. Ja että munuaiset voivat hallita nesteitä, täytyy keuhkojen pystyä levittämään ja laskemaan nesteitä. Lisäksi pernan pitää muuntaa ja kuljettaa nesteitä ja ravintoa, että munuaiset saavat jälkijingiä ja voivat toimia hyvin. Maksankin pitäisi juoksuttaa qitä, jotta keuhkot voivat hallita qitä ja sydän pumpata suoniin ja kanaviin verta, joka ei itsessään liiku ellei ole riittävästi qitä, joka sitä liikuttaa. Lisäksi täytyy muodostua riittävästi verta maksan säilytettäväksi, sillä maksa säätelee kuukautisia. Sydänkin tarvitsee hyvälaatuista verta toimiakseen kunnolla ja niin edelleen ja niin edelleen. Kokonaisuuden tulee toimia moitteettomasti yhteen, että elimistön toiminta pysyy tasapainoisena.

Ei ole ihme, jos Shenin toiminta ei tahdo pysyä kirkkaana, kun on aika vaikeaa löytää ihmistä, jonka elimistö olisi täydellisessä tasapainossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *