Vaihdevuodet ja akupunktio

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan naiset kasvavat ja kehittyvät seitsemän vuoden jaksoissa. Yleensä koulua aloitettaessa tyttöjen hiukset ovat vahvat ja hampaat kasvaneet. Miehet kehittyvät vähän hitaammin kahdeksan vuoden jaksoissa.

Niinpä tytöt ovat sukukypsiä 14-vuotiaina ja pojat 16-ikäisinä. Molemmat sukupuolet alkavat kukoistaa kasvaessaan yhä enemmän kunnes huipun ohitettuaan siirrytään vaiheittaiseen lakastumiseen. Olemme jatkuvassa muutoksen tilassa, kuten muukin luonto, joka syntyy, kasvaa, kukoistaa, lakastuu ja lopulta kuolee pois limittyäkseen suureen aineen ja energian kiertokulkuun. Teorian mukaan, kun nainen on 7×7 -vuotta, niin hän ei enää voi saada lapsia. Sitä ennen 42- vuotiaana yläruumiissa kolme yangkanavaa alkavat heikentyä, kasvot kurtistuvat ja hiukset alkavat muuttua valkoisiksi. Miehillä vanhenemisen merkit alkavat jo nelikymppisinä. Silloin miesten munuaiset alkavat heikentyä, hiukset alkavat pudota ja hampaat haurastua. Molemmat sukupuolet vanhenevat, miesten kohdalla vain harvemmin puhutaan vaihdevuosioireista. Jos miespuolisosi alkaa olla jatkuvasti ärtynyt, nukkuu huonosti, heräilee yöllä pissalle eikä ruoansulatus enää toimi moitteettomasti, niin ehkäpä vanheneminen alkaa tuntua hänenkin kehossaan. No, eivät nuo merkit kaikilla ihmisillä heti ala näkyä, mutta elimistö muuttuu ja vanhenee kaiken aikaa.

Vaihdevuosien katsotaan virallisesti alkaneen, kun edellisistä kuukautisista on kulunut 12 kuukautta. Tosiasiassa menopaussiin liittyvät moninaiset ja oudotkin oireet voivat alkaa jo vuosia aiemmin. Vaihdevuosioireet voivat vaihdella lievistä kuuman lehahduksista todella hankaliin oireisiin, kuten jatkuvaan unettomuuteen. Yleisimpiä oireita ovat kuumat aallot, ahdistus ja masennus, unettomuus, luuston haurastuminen, aineenvaihdunnan häiriöt ja kognitiivinen taantuminen, jota myös aivosumuksi kutsutaan. Keskimääräinen ikä vaihdevuosien alkamiseen on 51 vuotta ja oireet kestävät keskimäärin 7 vuotta. Voivat siis alkaa aiemmin tai myöhemmin ja voivat kestää joko vuoden tai loppuiän. Vaihdevuodet voivat aikaistua munasarjojen poiston, sädehoidon tai solunsalpaajahoidon seurauksena. Valitettavasti oireisto on yleensä vaikeampi, kuin luonnollisesti vaihdevuodet alkaneilla naisilla. Koululääketieteessä oireita voidaan lievittää hormonivalmisteilla, mutta kaikille ne eivät sovi esimerkiksi kohonneen veritulppariskin vuoksi. Itselläni aurallinen migreeni estää estrogeenivalmisteiden käytön.

"Vaihdevuosioireet voivat vaihdella lievistä kuuman lehahduksista todella hankaliin oireisiin, kuten jatkuvaan unettomuuteen. Yleisimpiä oireita ovat kuumat aallot, ahdistus ja masennus, unettomuus, luuston haurastuminen, aineenvaihdunnan häiriöt ja kognitiivinen taantuminen, jota myös aivosumuksi kutsutaan."

Akupunktiolla pyritään helpottamaan vaihdevuosiin liittyviä haittaavia oireita ja mietitään yhdessä potilaan kanssa, voisiko hän itse tehdä muutoksia elintapoihinsa. Liikunnan ja ruokavalion muutokset akupunktion lisäksi ovat lievittäneet potilaideni hankaliakin oireita. Vertaistuki on tässäkin asiassa oivallinen apu huumorin voimaa unohtamatta. Vasomotoriset oireet eli vaihdevuosista puhuttaessa kuumat aallot, sydämen tykytykset ja huimaukset voidaan saada helpottumaan akupunktion avulla. Hoito on, kuten muissakin terveysongelmissa, aloitettava mahdollisimman varhain, sillä mitä kauemmin kärsit vaikeista oireista sitä vaikeampi niitä on hoitaa. Edellä mainitut oireet ovat monien naisten mielestä ahdistavia ja masentavia, kun yhtäkkiä ei enää pysty itse vaikuttamaan omaan oloonsa, vaan muuttuva elimistö ottaa vallan. Mieleen alkaa tulla ajatuksia vanhuudesta ja omasta jaksamisesta ja terveydentilasta. Jos itsestään huolehtiminen ei ole ollut aiemmin tuttua, niin aloittaminen viisikymppisenä voi tuntua vaikealta.

Kuumat aallot voivat yllättää päivän lisäksi myös öisin ja siten tehdä nukkumisen hankalaksi. Jos oireet ovat voimakkaita, voi joutua vaihtamaan vaatteita ja lakanoita keskellä yötä. Lopulta sitä alkaa nukkua kylpytakki päällä, kun se on kätevintä. Unettomuus johtuu myös muista syistä, kuin hikoiluun heräämisestä. Ikääntyminen tarkoittaa elimistön toiminnan muuttumista yleensä hitaampaan suuntaan. Unen laatu ja määrä heikkenevät vanhetessa sekä miehillä että naisilla. Osteoporoosi eli luuston haurastuminen on vaihdevuosien myötä tuleva vaiva, jota hoidetaan D-vitamiinilla ja lisäkalsiumilla sekä syömällä oikein ja liikkumalla riittävästi luustoa rasittaen.

Vaihdevuosiin liittyy osalla naisista painon lisääntyminen ja varsinkin keskivartalon muuttuminen runsaammaksi. Vastikään oli tehty tutkimus, jonka mukaan keski-ikä ei itsessään tuo lisää painoa kehoon, vaan syy on ennemminkin siinä, että syödään enemmän ja liikutaan vähemmän eikä oteta huomioon elimistön muuttumista. Nuorena ruoansulatus toimii paremmin ja nopeammin, kun elimet vielä melko hyvässä kunnossa. Ainakin minun nuoruudessani olivat. Jos suolisto- ja muita terveysongelmia on nykyään noin paljon, niin kuinka vaikeita vaihdevuosioireita nykyisillä nuorilla naisilla on odotettavissa? Ihminen on kokonaisuus ja vaihdevuosioireista, vaikka moninaisia ovatkin, syntyy kokonaiskuva, mikä kertoo aivan normaalista ikääntymisestä. Hiukset harmaantuvat, iho kuivuu ja ohenee, limakalvot kuivuvat, väsyttää enemmän ja niin edelleen eli tuttuja asioita monen ihmisen elämästä. Se, kuinka nopeasti vanheneminen etenee johtuu sekä perimästä että siitä, miten olet elämääsi elänyt aiemmin. Oletko käyttänyt runsaasti päihteitä, tupakoinut paljon, syönyt huonoa ravintoa, nukkunut huonosti, tehnyt liikaa töitä, rasittanut liiallisella urheilulla, juonut litrakaupalla kahvia…

Akupunktioroi blogi vaihdevuosi oireet kiinalainen lääketiede

Olen sen ikäinen, että omakohtaista kokemusta on kertynyt kyseisistä oireista ja niiden hoidosta. Vastaanotollani on ollut ja on vaihdevuosioireista kärsiviä ja joidenkin kohdalla olemme onnistuneet lieventämään oireita ja joskus poistamaan ne kokonaan. Yli nelikymppisillä naisilla voi olla takana raskaita vuosia täynnä jatkuvaa tekemistä kotona, töissä ja harrastuksissa. Jossain kohtaa unohtuu, että ikää on tullut lisää ja pitäisi rauhoittaa elämää, jos haluaa pitää hyvää terveyttä yllä tulevaisuudessa. Omaa jaksamistaan kannattaa tarkastaa välillä ja miettiä sitä, onko kaikki tekeminen tarpeellista. Olen poistanut ja vähentänyt sellaisia tapoja, jotka ovat voimistaneet oireitani, kuten kahvin juomista, saunomista, itseni uuvuttamista, sokerin ja rasvan syömistä, turhaa valvomista… Kysymys on sellaisista elintavoista, joihin itse kukin pystynee vaikuttamaan.

Mielestäni tärkein vanhenemiseen liittyvä asia on mahdollisuus ihmisenä kehittymiseen. Ulkoisten tekijöiden merkitys siirtyy vähän taaemmas ja parhaimmillaan alat arvostaa henkisiä asioita. En tarkoita uskontoja, vaan sitä, että vanhetessa voi ymmärtää koko maailmaa laajemmasta näkökulmasta. Viisikymppisillä on usein runsaasti elämänkokemusta, nykyisin myös monenlaista koulutusta, on katto pään päällä ja ruokaa. Jos lapsia on, niin toivottavasti pärjäävät jo omillaan. On aikaa pohtia, mikä on elämässä merkityksellistä vai onko mikään. Voi alkaa miettiä, miten parhaiten auttaa tulevia sukupolvia elämään tässä maailmassa ja miten suojella jäljellä olevaa luontoa, että ne ihanat lapsenlapset saavat aikanaan kulkea oikeassa metsässä keräämässä marjoja ja kokemassa yhteyden siihen, mistä me kaikki olemme kotoisin. Rauhoittuminen ja oman elämänkokemuksen ja hiljaisen tiedon jakaminen ovat unohtuneet. Mietin päivittäin, miten nykyiset lapset selviävät, jos heillä ei ole edellisiä sukupolvia opettamassa perinteitä, luontosuhdetta, vaatimattomuutta ja säästeliäisyyttä. Miten he pärjäävät, jos ei ole ymmärrystä elämän kiertokulusta eikä tietoa omista juuristaan, omasta kulttuuristaan.

Mielestäni akupunktion lisäksi potilaan on tehtävä itse muutoksia elämässään. Se on tapa saada parhaat tulokset. Neulahoidolla on kokemukseni mukaan saatu lievennettyä kuumuusoireita, parannettu unen laatua ja määrää, rauhoitettu mieltä, poistettu aivosumua, rauhoitettu vuotoja, vahvistettu aineenvaihduntaa ja parannettu verenkiertoa. Se, auttaako akupunktio vaihdevuosioireisiin riippuu potilaasta. Sen vuoksi suosittelen kokeilemaan, sillä yleensä hoito vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Useimmiten akupunktiolla voidaan rauhoittaa mieltä ja rentouttaa kehoa.

Lisätietoa:

Saunders Chandra Natalie ja Katherine Berry. Acupuncture for Menopause: Evidence summary.

Journal of Chinese Medicine. Issue 125. February 2021
https://giovanni-maciocia.com/the-treatment-of-menopausal-problems/

AkupunktioRoi, Pia-Krista Rimppi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *