Itsehoito – ruokailu ja ravitsemus

Itsehoito on sanapari, jota lääkäri Liu yritti painottaa mieleeni monen vuoden ajan ja tässä esseessä kerron, mitä se voisi tarkoittaa ruokailun ja ravitsemuksen kannalta. Väitteeni perustuvat pitkälti omaan kokemukseeni nivelreuman hoidossa. Korostan, että en ole ravitsemusneuvoja ja käytän mieluusti tervettä järkeä ja päättelykykyä oman terveyteni ylläpitämiseen.

Tämä erikoinen aika, jonka covid-19 koronavirus on meille avannut, on saanut pohtimaan sitä, miten voisin pitää terveydestäni vielä parempaa huolta. Itsehoito on viimeistään nyt ajankohtainen asia ja kerron tässä jutussa lyhyesti siitä, miten toimin. Kuulun osaksi riskiryhmään sairauteni takia, vaikka se on rauhallisessa vaiheessa. Teen edelleen akupunktiota työkseni, mutta hygieniatasoni on tietenkin korkea, suojaan itseni ja samalla potilaan hoitotilanteessa. Minulla on ollut asiakkaina yli 70-kymppisiä, mutta tilanne on nyt se mikä se on. Niinpä harkitsemme jokaisen kanssa erikseen, onko järkevää tulla akupunktioon.

Tähän alkuun resepti Akupunktioammattilaiset ry:n sivuilta:
Antti Rautio kertoi 5.4.2020:

Olin pari päivää sitten Kiinan lähetystön järjestämällä luennolla kiinalaisen lääketieteen soveltamisesta covid-19-taudin hoitoon. Luennoitsijana oli wuhanilainen professori. Kerrottiin erilaisista yrttihoidoista taudin eri vaiheitten hoidossa ja kerrottiin yksi mielenkiintoinen kotihoitoresepti taudin alkuvaiheessa ja näitä aineita löytyy myös täkäläisistä kaupoista:

tuoretta inkivääriä
purjon valkoista osaa, jos on juuria, se on vielä parempaa
appelsiinin tai mandariinin kuorta (pese hyvin ennen käyttöä)

Näitä keitetään noin 30 minuuttia ja sitten juodaan. Tämä on taudin alkuvaiheen hoito ja samaa reseptiä voi käyttää myös tavalliselle funssalle.

Annostus jää hieman epäselväksi, mutta olen keittänyt mukilliseen viiden sentin palan purjoa, muutamia palasia appelsiisin kuorta ja peukalon kokoisen palasen inkiväärtä. Juoma on varsin miellyttävän makuista. Kannattaa ostaa luomulaatuisia aineksia, jos niitä on saatavilla. Varsinkin inkivääri kerää itseensä tehokkaasti raskasmetalleja. Pienessä palassa huonolaatuista inkivääriä, voi olla huomattavia määriä ympäristömyrkkyjä.

Joka puolelta satelee nyt erilaisia terveen elämän salaisuuksia, mutta kaikilla on neuvonantajilla on kuitenkin yhteinen perusta. Siihen kuuluvat sopiva ravinto, liikunta ja lepo, ja parhaassa tapauksessa näitä seuraava hyvä mielenterveys (josta on hyvä muistaa, että se tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa).

Akupunktioroi blogi

Rauhallinen ruokahetki

Länsimaiseen lääketieteeseen perehtyessäni, pääsin kuuntelemaan geriatrian professorin kyselytuntia ja hän kertoi, mikä olisi tärkeintä sairauksiin varautumisessa vanhuusiässä. Vastaus oli oikeanlainen ravitsemus ja erityisesti ikäihmisillä riittävä proteiinien syöminen. Silloin kun ihmisellä on sitä reservikapasiteettia eli korjausvoimia ruumissaan, niin silloin voi saada paremmat mahdollisuudet selviytyä tulevista taudeista ja traumoista.

En ole ravitsemuksen asiantuntija, mutta on olemassa muutamia yleisiä hyviä neuvoja, joita yritän noudattaa. Ruokavalio-ohjeet kuuluvat sen alan ammattilaisten annettaviksi, mutta kannattaa tutustua itseensä ja siihen, miten eri ruokia sietää. Potilaiden ja melkein kaikkien ihmisten kanssa on tullut jossain määrin esille se, että sitä syödään usein sellaisia ruoka-aineita, joista on itselle selvästi haittaa. Aina tulee huono olo, vatsa turpoilee, lorisee ja murisee, pääkin on tukkoinen, mutta silti teemme saman aina uudelleen ja nappaamme itsellemme haitallisen välipalan tai ruoka-annoksen. Tämähän on eräänlaista itsensä rääkkäämistä kerta toisensa jälkeen. Ehkä sitä ei sillä hetkellä ajattele, vaan syö sen leipäsen, josta naama kukkii ja vatsa huutaa vielä viikon jälkeenpäin. Tämähän on ihan normaalia käytöstä, mutta sitä voi itsessään tarkkailla ja mieluusti lopettaa moiset tavat, niin voi säästyä monelta vaivalta.

"Ihminen tarvitsee lämmintä ruokaa, että ruumiin voimia jäisi muuhunkin, kuin kylmän ruoan ja juoman lämmittämiseen."

Kannattaisi välttää syömästä kovin raskaita aterioita, että ruumiin voimat eivät kulu kokonaan sen käsittelemiseen. Kylmän ja raa´an ruoan syöminen rasittaa ruoansulatuselimistöä, kun se tarvitsee lämpöä sen käsittelemiseen, niin kylmä ruoka ei pääse kunnolla sulamaan. On hankalaa vakuutella potilasta tuollaisen ruoan  haitoista, kun samaan aikaan terveysartikkelit kehuvat jääkaappikylmien smoothien olevan parasta kropalle. Ihminen tarvitsee lämmintä ruokaa, että ruumiin voimia jäisi muuhunkin, kuin kylmän ruoan ja juoman lämmittämiseen. Pahimmillaan pönttöön valuu sulamatonta ruokaa ja potilas pysyy kyllä hoikassa kunnossa. Silloin ei jää juuri mitään hyvää ainesta elimistön käytettäväksi. Älä siis ihmettele, jos saat kesän jääkylmistä juomista löysän vatsan.

Ruoka tulisi syödä rauhallisesti, tietoisesti ja pureskella kunnolla, sillä sulattaminen alkaa jo suusta. Nopeat lounaat ja hotkiminen rasittavat ruoansulatuselimistöä pidemmän päälle. Päivisin eikä öisin pitäisi napostella, vaan vain ruokailuaikoina syöminen riittää. Tällä tavoin ruoansulatuselimistösi ehtii rauhassa tehdä työnsä, kun sinne ei koko ajan tungeta jotain pientä käsiteltäväksi.

Lopuksi sana näistä päivän puheenaiheista, kuten koronasta tai lomautuksista. Jätetään ne käsiteltäviksi ruokailun jälkeen, sillä ruoansulatus ei lähde kunnolla käyntiin, jos päästät sappesi kovin kiehumaan samalla, kun syöt. Parasta olisi kiittää mielessään, että saa nauttia kohtalaisen puhdasta ruokaa, joka ennen lautaselleni päätymistä on edellyttänyt luonnon ja monen ihmisen yhteistyötä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *